www.Advocati.org

Правни основания за разпускане на БСП, прокуратурата ще посмее ли да се заеме

Фалшификации и манипулации – като се започне от „опорните точки“, които заместват самостоятелното мислене; премине се през „партизанските“ набези на изкуствени потребители, които изместват встрани истинските потребителски коментари (включително на европейско ниво срещу разрастващия се евроскептицизъм); и се приключи с корпоративно структурирани call-центрове, насочени към атакуване на най-уязвимите слоеве от обществото – подменят автентичното публично говорене, блокират възможността за протичане на свободен диалог и задушават в зародиш гражданското общество и демокрацията.

(02.01.2014) През изминалата година българското публично пространство беше засипано от безпрецедентни по своя брой и дълбочина скандали, свързани с фалшифициране и подменяне на автентични граждански позиции с режисирани и политически удобни. Вероятно остротата на тези фалшификации и подменяне е реакция на също така безпрецедентните протести срещу властта, които не се удовлетвориха от предсрочните парламентарни избори – дори напротив. Част от скандалите – както ще проследим подробно – съдържат особена систематична свързаност (включително с аналогични на националния контекст европейски явления) и по наша преценка са подходящ повод за Прокуратурата, която да докаже на практика огласената напоследък воля от страна на главния прокурор Сотир Цацаров за активизиране на Правосъдието и за реабилитиране на доверието в неговите институции.

Първият скандал в българското публично пространство, на който ще се спрем, се заформи около изтеклите чрез сайта за разследваща журналистика www.Balkanleaks.eu набори от „опорни точки“ на БСП от 2009 г. насам. В тези документи, изготвяни на централно ниво в Партията и разпространявани сред активистите по места, се определя систематично и последователно как да говорят „правилно“ по актуални обществени въпроси членовете, симпатизантите и активистите на Столетницата. Само за 2013 г. „опорните точки“ обхващат почти всички ключови теми на българското общество – референдума за АЕЦ „Белене“, политиката на ГЕРБ, министър-председателя Борисов, вътрешния министър Цветанов, специалните разузнавателни средства, протестите на Орлов мост, избори '2013, сондажите за шистовия газ, назначаването на Пеевски, президента Плевнелиев, вота на недоверие, студентската окупация, тефтерчето на Златанов, Изборния кодекс, бежанците, бюджет '2014 и т.н. „Опорните точки“ задават официалната линия на говорене по обществено-значимите проблеми и практически подменят личните убеждения с такива, които са определени от Партията. Така се консолидират посланията и се утвърждават трикове за туширане на разногласията във вътрешен план и на неудобните гледни точки във външен план – чрез създаването и поддържането на единна централизирана пропаганда, представяна като лични мнения на хората. Това само по себе си подменя демократичния процес и фалшифицира информационната среда, като я насища с „подходящи“ послания, неглежирайки действителните проблеми на обществото.

Следващ скандал, който доразвива проблема за „опорните точки“ и му придава оперативност, е документация за мрежи от активисти на БСП, които отговарят за задръстването на основни online-медии с „правилни“ мнения (на internet-жаргон такива активисти се наричат „тролове“ – потребители, които се наемат да изразяват предварително определена позиция и чрез своите многобройни, еднотипни и тенденциозни коментари под новини, във форуми, във Facebook-групи и другаде, блокират всякаква възможност за протичане на реална дискусия и за изразяване на мнение, различаващо се от зададената позиция). Информацията за това стана обществено достояние благодарение на файла acaunti_medii.xls, изтекъл в публичното пространство чрез сайта за разследваща журналистика www.Bivol.bg. От метаданните на файла е видно, че същият е генериран в началото на 2013 г. от компютър, инициализиран с името Гергана Алексова (софийски общински съветник от БСП, която по онова време отговаря за медийната кампания на Партията). Платените „тролове“ от Софийската градска организация на БСП са изброени в цитирания файл поименно (ведно с „потребителските“ им имена и медиите, за които отговарят):

за www.Mediapool.bgНадя Младенова (sofia12), Явор Нанков (shemet) и Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77);

за www.VsekiDen.comЦветомир Стефанов (Icelander), Иван Пешев (ivanpeshev86) и Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77);

за www.Vesti.bgЦветомир Стефанов (Icelander), Иван Пешев (ivanpeshev86), Явор Нанков (pesho.i), Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova777), Светослав Пожидаев (GeoHydro) и Благовест Кирилов (Blago_k);

за www.Dnes.bgНадя Младенова (sofia12), Иван Пешев (ivanpeshev86), Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77) и Стефан Стойков (sasforce);

за www.btv.bgПетя Димитрова-Шерденова (dimitrova05) и Стефан Стойков (sasforce);

за www.DarikNews.bgЯвор Нанков (doktora) и Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77);

за www.Novatv.bgПетя Димитрова-Шерденова (dimitrova77) и Стефан Стойков (sasforce);

за www.Segabg.comПавел Стоев (Pvstv) и Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77);

за www.Dnevnik.bg и www.Capital.bgНадя Младенова (sofia12), Цветомир Стефанов (Icelander), Явор Нанков (evropeeca78), Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova777), Светослав Пожидаев (GeoHydro) и Благовест Кирилов (Blago_k);

за www.StandartNews.comЯвор Нанков (dimkov) и Петя Димитрова-Шерденова (dimitrova77);

за www.bnt.bg, www.bnr.bg, www.Cross.bg, www.Duma.bg, www.Trud.bg и www.24chasa.bgПетя Димитрова-Шерденова (dimitrova77).

Както е видно, някои от активистите на БСП действат под няколко различни потребителски имена и отговарят за няколко електронни медии едновременно. Най-важният извод от цитирания файл е, че не може да става дума за спонтанно поддържане позициите на БСП, а за организирано и целенасочено ангажиране на ведомствени „троловете“, които изразяват установените от Партията мнения.

Във връзка с цитираните разкрития, online-редакцията на в.в. „Дневник“ и „Капитал“ огласи резултатите от направен преглед на собствените си електронни издания за наличието на „партизански“ потребители, които действат по указания от Партията начин. Потвърждава се, че в двете електронни издания са регистрирани и действат потребителите sofia12, Icelander, evropeeca78, dimitrova777, GeoHydro и Blago_k, което съвпада напълно с огласения списък от файла acaunti_medii.xls. Цитираните „тролове“ действително участват в коментарите и изразяват сходни като насоченост позиции, „удобни“ за БСП. Всичките са регистрирани в началото на 2013 г. и са коментирали най-активно във връзка с референдума за АЕЦ „Белене“. Други теми, в които са проявили засилена активност, са свързани със състава на новия кабинет на министър-председателя Орешарски, личността на министъра на външните работи Кристиан Вигенин, дебата за разрешаване на тютюнопушенето на публични места.

Потвърждения за „партизанския“ подход дава и редакцията на www.Offnews.bg, която идентефицира необичайно голяма коментаторска активност под своята статия „Цветан Василев: Президентът обслужва интересите на олигарси“ от 25.03.2013 г. Установява се, че 26 от коментарите под статията (отразяващи сходни възгледи) произхождат от един и същи IP-адрес (от едно и също компютърно устройство, свързано с internet), но под различни потребителски имена: tanya, Laleto, debi, monislava, renegat, burkan s pari, Роза, стършел, Ogi, Иванка, koza, branko, Лили, kick-ass, Юлиан, тръгнал бос, нападение, Сингапурски бизнес, Барселона, Антониъс, Популизъм, връзка с ключовее, Гангстера, Тайсън, Иво и Гълъбица. Редакцията на електронната медия посочва и други IP-адреси, от които статията е коментирана с множество потребителски имена – IP-адреса на „потребителите“ ivan, dara и wella, IP-адреса на „потребителите“ alexa m, бела, терра и seq, IP-адреса на „потребителите“ duuu, Rosen, oligarh, lizach, nickname, fen-nedofen, левск, додо, men, ДАНС, Dodoman. По този начин трябва да се създаде усещане у редовия потребител, за когото IP-адресите на „троловете“ остават скрити, че статията е коментирана от много различни хора и всичките изразяват сходни мнения, подкрепящи определена гледна точка. Изнесените данни индицират едно постоянно, целенасочено и всеобхватно преднамерено присъствие в internet и насищане на набелязаните електронни медии с „удобно“ съдържание.

Още по-интересно е следващото разкритие, дало повод за поредния скандал по темата от близките месеци – файлът internet.doc, изпратен от Любомила Тотина (активист от младежката организация на БСП, P.R.експерт от „Агенция по публичността“ и едноличен собственик на рекламна агенция „Оупън майндед“ ЕООД) чрез нейната електронна поща m.totina@gmail.com на 16.03.2011 г. Документът е определен като „Интернет – кампания местни и президентски избори 2011“, и по същество представлява стратегия за това как „да се създадат настроения и да се разпространяват слухове“ в социалните мрежи, форумите и online-медиите, като същите бъдат превърнати в „обект на „превземане“ от вътре чрез разпространяване на информация, снимки, мнения, създаване на местни каузи“ без потребителите да „разпознаят в това кампанийност и фалш“. За изпълнение на задачата се предлагат два подхода: „партизански“, изразяващ се в „активно ГРАЖДАНСКО участие във вече функциониращи надпартийни страници, групи, създаване на каузи във Фейсбук и изпращането им до приятели“; и „национален“, изразяващ се в „активизира[не] диалога и внушението в посока тежката ситуация, безизходица и пр., което да налага усещането за провал на сегашното управление (управлението на ГЕРБ по онова време – бел. www.Advocati.org) [в] съществува[щи] групи и страници с национални и социални каузи“. Тонина по достъпен начин подсказва на своите изпълнители, че „на първия етап не е нужно явно да показваме партийна принадлежност и про-БСП позиция, за да не си попречим в създаването на настроения. С други думи – плюем по ГЕРБ и другите, без да казваме колко сме велики“. По-нататък се изброяват конкретни примери и алгоритми за работа, които ще спестим на читателя. Остава изводът, че насищането с „подходящи“ мнения и изместването по този начин на автентичните потребителски позиции се осъществява планирано, целенасочено и съобразно цялостна стратегия за реализирането му. В тази връзка журналистът Атанас Чобанов разкрива, че още през 2011 г. Антон Кутев (отговарящ за медийната политика на БСП) е предлагал на пленум Партията да приеме „стратегия за овладяване на Фейсбук и форумите“, каквато е приета междувременно и в ГЕРБ, а вероятно и в други партии.

Последния скандал, с който ще завършим нашия преглед в български контекст, е този за изтеклата кореспонденция между БСП и частна маркетингова компания, наета от Столетницата за извършването на телемаркетинг (таргетирано прозвъняване по телефона) спрямо български граждани на възраст от 55 г., с цел активизирането им да гласуват за БСП на парламентарните избори от 2009 г. Координатор на операцията е народният представител Кирил Добрев, който кореспондира с Джонатан Гладуиш – бивш директор „Международни колцентрове“ към бившата Българска телекомуникационна компания (БТК). Добрев е насочен към услугите на маркетингова компания, разполагаща с данните на 2 млн. български граждани. „Пазарната цена“ на такава база данни, сегментирана по възраст, се определя на 4 млн. лв., а разходите за 150 души персонал в колцентъра, които ще осъществят операцията, се определят на 773'760 лв. В аргументацията за необходимостта от осъществяване на сделката се изтъква, че „телефонни указатели не могат да бъдат използвани, тъй като информацията в тях не съдържа ЕГН и сегментация не може да бъде предприета“, а „такива бази са притежание на банки и телекомуникационни компании като БТК и МТел, които не са склонни да ги предоставят на трети лица“. От предоставената база данни са сегментирани избиратели над 55-годишна възраст и е извършвано прозвъняване вечерно време; ако се окаже, че възрастните граждани се колебаят за кого да гласуват, са правени опити да се „стимулират допълнително“. Предвидено е да бъде направено последно прозвъняване на колебаещите се и в самия ден на изборите, за което няма данни доколко е осъществено.

Цитираните фалшификации и манипулации нарушават драстично българското законодателство (което от своя страна отразява много от международно признатите принципи и стандарти). Осъществяването на преднамерени телефонни обаждания нарушава прогласената в чл. 32 от Конституцията неприкосновеност на гражданите, чиито лични данни са използвани за да се нахлуе в личното им пространство, в нарушение на чл. 5, ал. 1, т. 2 от Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД) – за разкриване политическите убеждения на възрастните хора (дали се колебаят за кого да гласуват) и с цел да се „стимулират допълнително“, включително в изборния ден, което от своя страна е нарушение на чл. 59, ал. 1 от действалия към онзи момент (2009 г.) Закон за избиране на народни представители (ЗИНП). Нарушен е и чл. 319а от Наказателния кодекс (НК), тъй като личните данни на 2 млн. български граждани очевидно са придобити противозаконно от компютърните системи на бившата БТК, вероятно не без знанието и съдействието на бившия директор „Международни колцентрове“ Джонатан Гладуиш, който след това извлича и търговски ефект от незаконния си информационен актив.

С Цитираните фалшификации и манипулации се нарушава и чл. 2, ал.ал. 2 и 3 от Закона за политическите партии (ЗПП), според които „политическите партии съдействат за формиране и изразяване на политическата воля на гражданите (...) по (...) демократични начини“, респективно – „политическите партии използват демократични средства и методи за постигане на политическите си цели“. Нито формулирането на „опорни точки“, нито внедряването на „партизански“ тролове, нито манипулирането на бабите и дядовците по телефона може да се назове „демократично средство и метод“ – напротив, в някои свои елементи подобни действия дори са престъпни. На следващо място – съгласно чл. 7 от ЗПП „дейността на политическите партии [е] публична“, което ще рече „явна“. Разгледаните по-горе фалшификации и манипулации станаха обществено достояние само благодарение дейността на засилващата се българска разследваща журналистика, иначе са били планирани и осъществявани по напълно скрит от обществото начин.

С Цитираните фалшификации и манипулации се нарушава и чл. 41 от Конституцията, който прогласява правото на гражданите да получават [обективна] информация. Това основно гражданско право е компрометирано чрез създаването на „настроения“ и разпространяването на „слухове“ в засегнатите публични информационни системи – което, както проследихме – е осъществявано от Столетницата организирано, целенасочено и насищащо, и е подменяло, обезсмисляло и партизирало протичащия в информационните системи публичен дебат.

Дори само с цитираните по-горе нарушения за БСП е налице хипотезата на чл. 40, ал. 1, т. 1 от ЗПП„с дейността си нарушава системно изискванията на този закон“ – и ако се спазва буквата на закона, Софийската градска прокуратура (СГП) би трябвало да иска от Софийски градски съд (СГС) да постанови нейното разпускане и прехвърляне на цялото ѝ имущество в полза на Държавата. Остава открит въпросът доколко Прокуратурата ще посмее да признае публикуваните документи и направените разкрития за законен повод по см. на чл. 208, т. 2 във вр. с чл. 207, ал. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и доколко ще намери в тях достатъчно данни за извършени престъпления, за да образува досъдебни производства срещу виновните лица и да предприеме действия за разпускането на БСП съгласно чл. 40, ал. 1, т. 1 от ЗПП.

Извън българския контекст, още по-зловеща е разкритата преди няколко дни от британския в. „Daily Telegraph“ информация за конфиденциални документи на администрацията към Европейския парламент (ЕП), озаглавени „Политически насоки за институционална информация и комуникационна кампания“. Според цитираните документи, за 2014 г. във връзка с предстоящите европейски избори е предложен бюджет от приблизително €2,5 млн. за платени „тролове“. Мярката е насочена към „оборване“ на разрастващия се евроскептицизъм в internet и налагане на оптимистични контра-позиции, които да стимулират гражданите на Европейския съюз (ЕС) към по-голяма консолидация и изборна активност на 22-25.05.2014 г.,когато се очаква да бъдат избрани 751 европейски народни представители. Съгласно огласените от „Daily Telegraph“ документи се планира да бъде проведена интензивна блиц-кампания непосредствено преди изборите и по време на протичането им. Тогава платените „тролове“ се планира да залеят ключови дискусионни форуми, групи и медии в internet с „подходящи“ коментари, изглеждащи като такива на обикновени потребители.

Ключови за провеждане на кампанията ще бъдат т.нар. „инструменти за наблюдение на общественото мнение“ (Public Opinion Monitoring Tools), които имат за цел „да се идентифицира на ранен етап дали определен дебат от политическо естество между потребителите в социални медии и блогове има потенциала да привлече интереса на медиите и гражданите“. По този начин платените „тролове“ ще бъдат фокусирани в такива дискусии, които могат да окажат по-значително въздействие спрямо избирателите. Предвижда се специално внимание да бъде отделено на страните-членки, при които се наблюдава завишаване на евроскептицизма. В огласените документи в прав текст четем, че „институционалните комуникатори на ЕП (разбирай платените „тролове“ – бел. www.Advocati.org) трябва да бъдат в състояние да наблюдават публичните разговори и изразени позиции в реално време, да локализират „тематичните тенденции“ и да бъдат в състояние да реагират бързо, по подходящ начин съгласно таргета, присъединявайки се към разговора и повлиявайки го – например чрез цитирането на факти и цифри за оспорване на митове“.

Цитираните от „Daily Telegraph“ документи за пропагандните намерения на европейските централни институции напомня по страшен начин изложената по-горе българска действителност и придават нов нюанс в твърдението на социалистите, че Сергей Станишев – председател на БСП и президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС) е „политик от европейски тип“. Фалшификации и манипулации – като се започне от „опорните точки“, които заместват самостоятелното мислене; премине се през „партизанските“ набези на изкуствени потребители, които изместват встрани истинските потребителски коментари (включително на европейско ниво срещу разрастващия се евроскептицизъм); и се приключи с корпоративно структурирани call-центрове, насочени към атакуване на най-уязвимите слоеве от обществото – подменят автентичното публично говорене, блокират възможността за протичане на свободен диалог и задушават в зародиш гражданското общество и демокрацията. Достига се до подменяне на политическия вот, а заедно с това и на политическата воля, на политическата идентичност на нациите. И когато днес откриваме документи за идентична подмяна и фалшифицирана „политика“ от страна на централните европейски институции, в които българите (и не само ние) концентрирахме през последните десетилетия значителни очаквания за нещо по-добро, остава открит въпросът – кой всъщност управлява ЕС и какво е мястото в това управление на... Демокрацията?