www.Advocati.org

Изчистването трябва да започне от съдебната система, тя ще изчисти останалото

„Изчистването трябва да започне от Съдебната система. А след това тя сама ще изчисти всичко останало“, цитира думите на своята румънска колега Моника Маковей министърът на правосъдието Христо Иванов, който заяви своя приоритет на заемания пост – да предизвика осъществяването на Съдебна реформа.

(18.11.2014) „Трябва да кажа, че съм влязъл в кабинета, за да направя Съдебната реформа. Няма да е нито леко пътуване, нито кратко, но трябва да го започнем. Ако това не се реализира, няма какво да правя в правителството.“ С това свое изявление пред медиите министърът на правосъдието Христо Иванов изрази своята лична програма във връзка с поверения му ресор – което е голяма рядкост за правосъдните министри от последните десетилетия. „Изчистването трябва да започне от Съдебната система. А след това тя сама ще изчисти всичко останало“, цитира думите на своята румънска колега Моника Маковей министър Иванов.

„Първото нещо в Съдебната реформа е да бъде гарантирано, че Съдът е независим. Съдията трябва да мисли единствено за закона и фактите по делото. (...) Трябва да бъде засилено и съдийското самоуправление.“ – така определи приоритета в своята работа министърът, който констатира „тежки медицински показатели за състоянието на системата“. Във връзка с това той предвижда до средата на декември 2014 г. проектът за актуализация на Стратегията за Съдебна реформа да бъде внесен в Народното събрание (НС), а до 3-4 месеца да бъде внесен и законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), с който ще бъде предложено разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на две отделни колегии – такава на съдиите и такава на прокурорите и следователите.

„Съдията не трябва да се страхува от общественото мнение, да се страхува от шефа си, да не подлежи на мрежови форми за натиск – аргументира позицията си министър Иванов. – Затова в проекта на Стратегията сме заложили онези мерки срещу формите на политическо влияние, които са ни известни. Една от тези мерки е именно разделянето на ВСС на две колегии.“

Заявената решимост на министър Иванов да работи за конкретна реформа в съдебната система, започвайки от разделянето на ВСС, видимо подразни главния прокурор Сотир Цацаров и предизвика остри реплики в последното заседание на ВСС. Катализатор на пререканията станаха последните два скандала, показателни за състоянието на Съдебната система – кражбата при съмнителни обстоятелства на тефтерчетата на Филип Златанов (явяващи се безпрецедентно веществено доказателство за корупционни престъпления по високите етажи на властта) и сриналия се поради липсата на елементарно системно осигуряване софтуер на Софийския градски съд (СГС) за случайно разпределяне на делата (тъкмо при разпределяне на делото за несъстоятелност на КТБ, което по съмнителни причини СГС отказа да разпредели в присъствието на журналисти).

„Теоретично е възможно да настъпи срив в системата за случайно разпределение в един голям съд, теоретично е възможно да откраднат някакви тефтери. Да се случат тези неща в един и същи ден (10.11.2014 г. – бел. www.Advocati.org), вече е въпрос на обща теория на относителността. Обаче, да се случи това по най-важните дела в държавата, е нещо, за което и Съдът, и ВСС, и Прокуратурата трябва да положат усилия да дадат разумно обяснение. Именно това показва необходимостта от установяване на фактите в цялата система“, коментира пред медии министърът. Вместо да подходи към каквото и да било обяснение обаче, главният прокурор влезе в конфронтация и постави за пореден път под съмнение цялостната нагласа на определени среди в Съдебната система за допускането на каквато и да било реформа, която би застрашила установеното от десетилетия статукво. В такъв контекст мисията, която министър Иванов си възлага и поставя своето престояване на поста в зависимост от нейното изпълнение, се явява изключително отговорна и наистина приоритетна за българския конституционен и институционален модел, и за държавността като цяло.