www.Advocati.org

Когато Б.Ц.ДП.etc. владее статуквото, като последно убежище остава Изкуството

За първи път се представят пред публика 22 маслени платна на худ. Петер Кумранов, рисувани през последните 22 години. Във време, когато съвсем не можем да говорим на юридически теми с пълното убеждение, че законите, юристите и техните процедури служат на Правдата, повече от всякога се нуждаем от художествена алтернатива – която дори „само в рамките на платното“ без страх, без съблазън и без преструвки... (по)казва Истината.

(29.11.2014) Изложбата „Civilizatia obscura“ на Петер Кумранов е „преглед и епикриза на съвременния цивилизован свят – с неговите тъмни и цветни костюми, лакомства за очите, подаръци за тялото и духа“, и интерпретира „блокиралата глобалност, претъпкана от железните стада на разума“. Заличаването на разликите между политическата истина и лъжа, размиването на понятията „народ“ и „мафия“, умножени по пълното фиаско на правовия ред, икономическото хищничество и разгрома срещу институциите посредством „приватизирането им“ от криминални намерения (каквито дори Европейският съюз не е виждал), поставя Цивилизацията под сериозен въпрос и тласка всеки от нас към тайнствените бездни на най-вътрешния и най-съкровен поглед към това, което в същността си представляваме; към нашата civilizatione obscura и към способността ни да намерим отвъд тоталното беззаконие нашата цивилизационна личност и общност.

Във време, когато Б.Б.Ц.Ц.ДП.10.П.С.etc. владее телевизионното статукво и върши своите арогантни политически деяния, унищожаващи и последните искрици авторитет и нравственост, и лишаващи от смисъл Правото, последно убежище и надежда за Истинното, Доброто и Красивото остава Изкуството. Във време, когато съвсем не можем да говорим на юридически теми с пълното убеждение, че законите, юристите и техните процедури служат на Правдата, повече от всякога се нуждаем от художествена алтернатива – която дори „само в рамките на платното“ без страх, без съблазън и без преструвки... (по)казва Истината.

Това е с особена сила така, ако авторът в своето сюрреалистично откровение е изчислил точния образ на (пре)осмислената реалност – където чрез „разгръщането на сюрреализма в ежедневието“ откриваме „формулата на осъзнатия живот – разликата между спокойствието и смелостта, умножени по вдъхновението“. Остава въпросът: Ще намерим ли нравствената и естетическа способност да бъдем откровени до последния дъх на своя изначален и честен усет за Доброто и Справедливото – когато, докато се вглеждаме в Творбата, се нуждаем от цялото заслужено покаяние за причинените от нас разрушения, за да можем да отворим очите си за Благодатта – без консуматорско безгрижие, без спекулативен фалш, без безскрупулна алчност и без човекоубийствена ненавист.

Изложба е съставена от 22 маслени платна на художника Петер Кумранов, рисувани през последните 10 години. Картините (част от които предоставени единствено за изложбата от частни колекции) се показват пред публиката за първи път. Откриването е в 18:30 ч. на 01.12.2014 г. в галерия „Suspacious“ на ул. 6-ти септември №13 в София, с акустична вечер и поетично четене в превод на френски – реверанс към създателите на сюрреализма. Изложбата ще бъде отворена за посетители в рамките на 10 дни.