www.Advocati.org

Последното интервю на Борис Немцов за правните и политически проблеми в Русия

Опитът на официалните власти в Москва да припишат разстрела на руския опозиционер Борис Немцов на ЦРУ, на Украйна или дори на самата руска опозиция, са мизерна демострация на невъзможността (нежеланието) да бъде скалъпена поне относително достоверна история. Освен липсата на каквато и да било гъвкавост, това разкрива и арогантното чувство на всемогъщество и безнаказаност, с което режимът на президента Владимир Путин върши своите беззакония.

(01.03.2015) В района на Большом Москворецком мосту в центъра на Москва (практически под самите стени на Кремъл), на 27.02.2015 г. около 23:00 ч. неизвестни лица от преминаващ сребрист автомобил ВАЗ-21102 с регистрация от Северна Осетия разстреляха руския опозиционер Борис Ефимович Немцов – малко след като беше дал своето последно интервю за радио „Эхо Москвы“ (Ехото на Москва).

Немцов беше един от най-големите противници на авторитарния режим на президента Владимир Путин и популярността му се надигаше с всеки изминал ден. Той се противопостави със забележителна непримиримост срещу форсираната на пълен ход пропагандна машина на Кремъл, оправдаваща като национално геройство диверсията в Украйна, анексирането на п-в Крим и тласкането на Русия към открита война. Опозицията в Русия разпозна в елиминирането на Немцов стремежа на руските власти да си осигурят политическо и гражданско пространство без алтернативни гледни точки и без застрашаващи лидери. Обслужващите режима медии и армия от internet-тролове светкавично започнаха да произвеждат сценарии, според които Немцов всъщност бил убит от ЦРУ, от чеченски ислямисти, от специалните служби на Украйна или дори от самата руска опозиция – за да бъде хвърлена отговорността за това върху президента Путин и да бъде дестабилизиран режимът му.

Невероятният характер на тези сценарии става очевиден дори само от материала, изложен по-долу. Немцов беше отявлен противник на войната – както в Украйна, така и в Чечения; един от основните стълбове на руската опозиция и с непримирима прозападна ориентация; което прави изброените заподозрени от руските власти негови естествени съюзници, а съюзниците обикновено не убиват своите поддръжници. Опитите убийците му да бъдат представяни като аматьори (разбира се, нямащи нищо общо с властите в Русия), също не издържат. Убийството беше извършено в идеалния, добре осветен и драконовски охраняван столичен център – вместо малко по-нататък в тъмните улички, където е домът на Немцов и накъдето е отивал по това време. Едва ли са много хората, които са знаели, че охранителните камери точно в района на убийството, точно в момента на стрелбата са били „изключени за ремонт“. По данни на полицията, автомобилът на стрелците е бил „без регистрационни номера“ – което при нормални обстоятелства прави невъзможно придвиждавенето му в центъра на Москва. Широко лансираното твърдение, че „различните партиди на използваните боеприпаси“ издават непрофесионализма на извършителите, също не издържа – поради добре известния в криминалистиката факт, че използването на боеприпаси от различни партиди затруднява силно установяването на това откъде (съответно от кого) са набавени.

Оставяме по-нататъшните детайли около убийството да бъдат изяснявани от руските следствени органи (които най-вероятно няма да открият прекия извършител и със сигурност няма да открият неговия поръчител – истинския виновник за убийството и носител на мотивите, заради които последното е поръчано и извършено). Слуховете, че Немцов се е готвел след няколко дни да огласи своя доклад за руската инвазия в Украйна – с конкретни документи и сведения за лица и събития – биха могли (ако се окажат верни) да хвърлят известна светлина върху мотивите за убийството. Вместо да навлизаме в тази тема обаче, по-долу публикуваме (с незначителни съкращения) неговото последно интервю – дадено минути преди стрелбата на път от студиото към дома. Интервюто привлича вниманието ни с това, че разкрива актуалната обстановка в Русия и характерния за нея правно-репресивен режим, тласкащ страната към все по-голяма безизходица и търсещ своето последно оправдание и убежище във войнствени великоруски сценарии, които заплашват да доведат Русия до пълна международна изолация и до открита война. То е израз на непримиримата опозиция на Немцов срещу руските военни действия в Украйна и срещу мегаломанията, разрушаваща руската държавност. В самото интервю, в което става напълно очевидна несъстоятелността на предложените сценарии за убийството на Немцов, става дума за организираното от него антикризисно шествие „Пролет“, което беше насрочено за днес едновременно в някои от по-големите градове на Русия (между които Барнаул, Вологда, Воронеж, Екатеринбург, Ижевск, Иркутск, Казань, Калининград, Киров, Москва, Оренбург, Пермь, Ростов на Дон, Самара, Санкт Петербург, Челябинск и др.) и което той трябваше да предвожда, но куршумите му отнеха тази възможност. Интервюто водят радиожурналистите Ксения Ларина и Виталий Дымарский.

(К)сения Ларина: 20:07 ч. Добър вечер! Започваме предаването „2015“. Водещи – Ксения Ларина и Виталий Дымарский.

(В)италий Дымарский: Добър вечер!

К: Днес на гости ни е Борис Немцов, който ще представи своята инициатива за провеждането на антикризисно шествие „Пролет“, насрочен за провеждане на 01-ви март с начало в 14:30 ч.

(Б)орис Немцов: Да, шествието ще се проведе в Марьино, в югоизточната част на нашата любима Москва. Така ще бъде.

(...)

Б: Във Facebook и в web-сайта vesna.today можете да намерите исканията от нашето шествие. Някои от тях са с политически характер, други са от социално-икономическо естество. Ако ми позволите, ще ги посоча накратко. Ключово политическо искане: незабавно прекратяване на войната с Украйна. Вие знаете, че Путин преди година започна агресията срещу Украйна. Защо казвам „преди една година“? Защото на 27.02.2014 г. – знаете – въоръжени мъже завзеха сградата на парламента в Автономна република Крим. Тогава 47 народни представители без необходимия кворум и под дулата на автоматите гласуваха за референдум.

К: 27-ми февруари.

Б: Това беше преди 1 година.

К: А знаеш ли, че сега [тази дата] при нас [в Русия] е празник? Нарича се „Ден на силовите операции“.

Б: Исках само да изброя исканията на шествието.

К: Сега. Не е тайна, че в Крим има еуфория. Дали с дула [на автомати] или без дула, народът избра Русия. Това истина ли е?

Б: Истина е.

К: Кримският народ иска [да е в] Русия?

Б: Когато се казва „народът иска“, аз лично не знам чий точно народ се има предвид.

К: Мнозинството е искало.

Б: Откъде знаеш?

К: Как? Това е видно от настроението на хората. Ти какво? Гледаме репортажите от там. Това не може да се скрие.

Б: Ксения е права. Наистина, според социологическите проучвания – подчертавам: не народът е искал, а според проучванията на общественото мнение – действително мнозинството граждани, живеещи на Крим, желаят да са в Русия. Това е истината. Въпросът обаче е другаде. Въпросът е в това, че ние не трябва да действаме съгласно това кой какво иска, а съгласно закона и съобразно с международните задължения. Путин анексира Крим и наруши неизброимо количество международни задължения, сред които ключов е Меморандумът от Будапеща.

Заедно с това искам да подчертая, че в този Меморандум е заложено задължението за премахване на ядреното оръжие от Украйна (наследено от СССР и предадено на Русия след разпадането на последния, при което Украйна беше задължена да унищожи ракетите, предназначени за изстрелване на ядрени бойни глави – бел. www.Advocati.org). През 1994 г. Русия подписа, че ако Украйна престане да бъде ядрена сила, като се съгласи да премахне от своята територия ядрените бойни глави, Русия ще се задължи да зачита нейния суверенитет и териториална цялост. Като завладя Крим, Путин зачеркна нашите ангажименти и наруши международната система за неразпространение на ядрено оръжие. Подчертавам: с превземането на Крим Путин компрометира международната система за неразпространение на ядрените оръжия. И това е престъпление.

Също от голяма важност е това, че той [Путин] потъпка Договора за приятелство, сътрудничество и партньорство между Русия и Украйна. Чл. 2 от Договора гласи, че Русия гарантира териториалната цялост на Украйна и в замяна Украйна позволява на Русия да има военноморска база в Севастопол. Впрочем, договорът за ползване [на базата] е подписан в Харков със срок до 2042 г.

Б: Не беше ли до 2017 г.?

Б: Не, удължиха го до 2042 г.; от което е видно, че не е имало никакви проблеми или заплахи. Лъжа е, че НАТО са планирали да започнат настъпление там; абсолютна стопроцентова лъжа! Нищо не я потвърждава, само бла бла бла и толкова.

К: Между другото, с Указа за днешния „Празник на силовите операции“ (на 27.02.2015 г. – когато се провежда цитираното интервю – в Русия беше утвърден празникът в чест на „зелените човечета“ или „вежливите хора“ – руски военни без означения по униформите си, които на 27.02.2014 г. нахлуха „вежливо“ на п-в Крим – първоначално представяни като самоорганизирали се „опълченци“ и „доброволци“, но в крайна сметка признати като формирования на руските въоръжени сили – бел. www.Advocati.org) още веднъж се потвърждава, че това е силова операция. Каквото и да се говори, първо се извърши анексия, а след това се произведе и референдумът – въпросът е в последователността на нещата.

Б: Сега всичко е известно. Първо, той излъга, че не е имало войници. После призна, че е имало войски. Има публикувано видео със завзетата сграда на Върховния съвет в Крим – преди народните представители да започнат т.нар. свободно гласуване за референдума. Видеото показва как идват специалните служби – има от ГРУ и т.н., и т.н... Това е невъзможно да се скрие. Разбира се, операцията по анексирането е започнала когато Янукович още беше президент на Украйна и беше на украинска територия. Ако погледнете на медала „За освобождение Крыма“, на него е отбелязано 20.02.2014 г. (началото на операцията). Нека припомня, че Янукович избяга от Севастопол в нощта на 22-ри срещу 23-ти февруари. Всичко е документирано. Това означава, че Путин е започнал да завзема Крим, когато Янукович все още е бил в Украйна и е бил президент. Абсолютен кошмар! Но въпросът не е в това.

Най-важната причина за кризата е, че Путин започна бясна, агресивна, смъртоносна за страната ни и за много граждани, политика на война с Украйна. Там е документирано присъствието на руски войски. Между другото, на 01.03.2015 г. се навършва точно година, откакто Съветът на Федерацията под ръководството на госпожа...

К: Резолюцията за разполагането на войските.

Б: Да, след като войските вече бяха разположени, Съветът на Федерацията със задна дата гласува правото на Путин да продължи да изпраща войски. Това по същество документира агресията чрез въпросната резолюция на Съвета. И това, че шествието ще бъде тъкмо на 01-ви март, по мое мнение е доста важно и симптоматично.

К: И все пак. В момента се говори за прекратяване на войната, а шествието е наречено „антикризисно“. Защо се получава така?

Б: Обяснявам. В действителност кризата е многопластова. Най-важна е причината – това е агресията, следвана от санкции, изолация, лишаване на Русия от съвременни технологии...

(...)

К: Настоявате за приемане на законодателство срещу незаконното обогатяване на държавните служители...

Б: Не, второто...

К: ...и допускане на кандидати от опозиционните партии до участие в изборите.

Б: Ние считаме, че за възцаряването на ред в страната и за преодоляване на кризата е необходима сериозна политическа трансформация – а именно необходимостта да се проведат честни избори; разбира се – с участието на опозицията и с премахване на цензурата; с прекратяване на мизерната и фалшива пропаганда, която просто е изяла мозъка на руските хора.

К: А какво е „предоставяне на опозицията на 1 час ефирно време“? Какви са тези подаяния, за които настоявате?

Б: Това не е подаяние – това е първа стъпка към преодоляване на цензурата.

К: Обърни внимание – това е като „Моля за 1 час ефирно време седмично в някой от централните канали“.

Б: Това е първата стъпка.

Б: Ще ви отговорят, че „вие също участвате [в предаването] при Соловьов от време на време“.

Б: Къде? Вие какво, шегувате ли се?

Б: Не, Боря. Както постъпвате, така ще ви отговарят.

К: Рижков участва. Риклин участва. Венедиктов участва. Ксения Собчак.

Б: Смятате ли Венедиктов и Ксения Собчак за опозиция?

К: Не са ли?

Б: Те не смятат себе си за опозиция. Но както и да е!

К: Нека ги наречем „изразители на алтернативни позиции“.

Б: Въпросът не е в това какъв съм и какъв не съм...

К: Ти каза, че ще участвате в [предаването] „Анатомия на протеста“.

Б: Като стана дума за г-дин Соловьов и руската телевизия – аз бях на 8 години. Просто започнете с това – аз бях на 8 години.

Б: Защо не вземете участие там?

Б: Сериите на „Анатомия на протеста“ (руски документален филм в 2 серии за протестното движение от 2011-2012 г. – бел. www.Advocati.org) са грозната страна на този...

Б: Може да се подготви нова серия.

Б: Новата серия ще бъде в неделя. Между другото много се притесняват от нашето шествие – въпреки, че са затворили напълно [медийните] канали и няма никакъв шанс дори да се спомене за него. Вече се страхуват дори от ресурсите в internet. Толкова са се уплашили, че са уговорили да се излъчи серия на „Анатомия на протеста“ веднага след шествието. Доста са се изнервили.

К: Борис, простото премахване на цензурата е толерантност на хората с различни становища по телевизията – това е всичко. Какво ви дава този 1 час ефирно време?

Б: Ксения, ако имахме конкурентна телевизия, ако имахме различни гледни точки – не само лъжливата гледна точка на Путин, която може да се намери в медиите; ако наистина имаше някаква дискусия – ние нямаше да издигнем искането за премахване на цензурата и за допускане на опозицията в телевизията да се превърнат в искания на шествието. Но тъй като виждаме тъкмо обратното, което доведе до пълно промиване на съзнанието на хората, това искане става съвсем сериозно. По наше мнение важно антикорупционно искане е и това всички известни случаи на корупция със замесени приближените около Путин – кооперацията „Езеро“, Якунин, Тимченко, Ротенберг и т.н. – всичките тези известни случаи да се разследват и виновните да се изправят пред съда. Самото искане на нещо такова е сериозен факт. Ние настояваме и за това регионите в Русия да получават парична помощ в съответствие с това как работят. Не трябва всичките пари да се концентрират в Москва – необходима е бюджетна децентрализация, поне по схемата 50:50. Това означава, че 50% от средствата остават на регионално ниво и 50% отива на федерално. Между другото, това изискване се ползва от голяма популярност.

Имаме и искане за увеличаване на разходите за образование и здравеопазване – на първо място за здравеопазване. Това е важно и според нас може да се осъществи чрез съкращаване на разходите за военни цели. Факт е, че военните разходи на нашата страна за последните 3 години са се удвоили. Това е военновременен бюджет. Военните ни разходи достигат 3,3 трлн. Дори в сравнение с миналата 2014 г. увеличението е 33%. Това значително намалява разходите за образование и тези за здравеопазване.

По-нататък, когато Силуанов говореше за [бюджетни] съкращения, той говореше за съкращаване на всичко – наука, образование, здравеопазване; всичко в света – пътища, кино, спорт – всичко с изключение на разходите за военни цели.

К: Родината е в опасност.

Б: Да, разбирам. Особено когато Путин напада приятелска страна – естествено – тя ще е в опасност – няма как да бъде иначе. Но това е абсолютно реалистично – да се увеличат разходите за здравеопазване и образование за сметка на военните разходи. Мисля, че в съвкупност с нашите искания това е реалистично. Няма нищо, което да породи такава реакция: това е невъзможно, това е фантастично.

Необходима е политическа реформа в страната. Разбира се, когато властта е съсредоточена в ръцете на един човек и този човек се е възцарил – всичко ще завърши с абсолютна катастрофа...

Повтарям отново – това е криза, причинена от човешка ръка. Това се вижда най-ясно, когато погледнеш как се развиват другите страни. Русия е в криза. Америка има ръст с почти 4%. Китай – с повече от 7%. Европа има ръст с 1,5%, докато решава много проблеми в Гърция, Испания, Италия. И само Русия е в криза. При това, когато говорим за резкия спад в цените на петрола – помните, че цената към 2005-2007 г. беше около $60 за барел. Това не е толкова отдавна. И тогава никой не извика: „Вижте, всичко е загубено!“, никой не извика, че това е криза. Когато бях министър на енергетиката, нефтът струваше към $10! Тогава цена от $20 беше като еротичен сън – спомняте си, нали? Сега те имат цена от $60 за барел, а продължават да врещят, че всичко се е провалило. Е, разбира се, те са изградили една корумпирана държава. Една от най-дълбоките причини за кризата – това е напълно неефективният икономически модел. Този модел е основан на монополи, корпорация в държавното управление и бюрокрация – алчна, изключително непрофесионална, по същество непатриотична. Съответно, че те изнасят от страната $150 млрд. от страната, виновни за за офшоризацията на Русия – нищо, че се определят като патриоти и „крымнашисты“ (такива, които са „за“ присъединяването на п-в Крим – бел. www.Advocati.org). С такъв икономически модел, основаващ се на суровинния износ и корпорацията, Русия не може да се развива. Безизходицата във вътрешната и външната политика е естествен резултат. От тази патова ситуация изходът е един – те трябва да си отидат. Трябва да произведем нови избори.

Б: Тук възниква въпросът: Кой трябва да дойде? Кой участва във вашето шествие, кой го организира?

К: Тук е Борис.

Б: Може ли част от политическата...

К: Мисля, че Михаил Ходорковски също се подписа.

Б: Пита се, например, дали това са националистите?

Б: Отговарям. Това е коалиционно шествие. Ние нямаме лидер. Изобщо това не е лидерско начинание. В шествието участие взема нашата партия „РПР-ПАРНАС“, Движение „Солидарность“, Партия прогресса на Алексей Навальный. Участва и предвожданата от Владимир Милов „Демвыбор“.

К: А „Яблоко“?

Б: Не от скоро имаме разногласия с „Яблоко“. Между другото, [в шествието] в Санкт-Петербург „Яблоко“ ще се включат – там всичко е наред. Там нашите симпатизанти от „РПР-ПАРНАС“, „Прогресс“, „Яблоко“ и „Солидарность“ са заедно. В Москва обаче се случиха някои разминавания. В началото те участваха, идваха на наши заседания, всичко беше наред. И тогава, когато се постави въпросът с Марино – това те казаха, че те няма да участват, понеже Марьино за тях било унизително ли, твърде далече ли, що ли?...

Б: Те се борят там срещу застрояването.

Б: Не знам срещу какво се борят, но...

К: Доколкото разбирам, те в крайна сметка ще предприемат свои алтернативни антивоенни действия.

Б: Ксения, не ми се ще по отношение на Митрохин...

К: Както разбрах от изказванията на Митрохин...

Б: Добре. Не искам да коментирам нито за Митрохин, нито за Явлински. Считам, че всеки конфликт е вреден и това на всички ни е омръзнало. Категорично съм несъгласен с двата им аргумента – че Марьино е лошо място и, че ние вместо да осъществяваме антивоенни акции, осъществяваме антикризисна такава. По отношение на Марьино – най-важни са нашите искания, а не мястото. Уверявам ви – от Марьино нашите искания ще бъдат чути в цялата страна.

К: Тогава защо искате ефир във федералните [телевизионни] канали?

Б: Ще обясня.

К: Защо ви е нужен федерален канали, щом като мястото не е важно? Можете да се изкажете и по радио „Эхо Москвы“.

Б: Факт е, че животът не свършва с това шествие. Днес ще правим шествие в Марьино, утре – на Червения площад, вдругиден – в Бутово. По-нататък – в Бирюлево и т.н. Не трябва да зацикляме на конкретно място. Напомням ви – и вие, Виталий, със сигурност си спомняте – по онова време съветското правителство даваше разрешения за митинги на Сахаров, Ельцин и Афанасьев в района на Лужники (бившия Централен стадион „Владимир Ленин“ в страни от центъра на руската столица – бел. www.Advocati.org). И това – както знаете – също не е в центъра на Москва.

Б: Тогава там беше Манежка.

Б: Точно така!

К: Всичко започна с Лужники.

Б: Да, всичко започна с Лужники. Така че аз наистина не разбирам защо се проявява този максимализъм. И с това – нека бъдем честни – какъв избор имаме? Ясно е, че те искат от нас да влезем в капана. Предложиха ни Марьино. Ако ние откажехме, те щяха да забранят шествието – това е съвсем ясно.

К: ...Или да го спрат в последния момент.

Б: Така или иначе, хората нямаше нищо да разберат – всичко би се объркало. Те биха ни забранили [шествието]. В крайна сметка, всичко щеше да приключи с маргинални откъслечни действия, които не са разрешени от властта и които съгласно репресивните закони за митингите ще доведат до арести.

К: Но в предишни времена даваха разрешения – например в центъра, например на пл. Болотний...

Б: Ксения, страната се промени радикално през последната годината.

К: В момента е нереалистично да да получиш разрешение за митинг на друго място в центъра.

Б: В тази ситуация е неадекватно, истерично, като шествие на черносотниците (събирателно наименование за всякакви консервативни, националистически, промонархически, великодържавни, православни, шовинистични и антисемитски среди в Русия от началото на ХХ в., а в наши дни – всякакви националисти, скинари, великоруски шовинисти и др. – бел. www.Advocati.org), ако се настоява за шествие в центъра на Москва!

К: Своего рода „Антимайдан“ (по името на централния площад Майдан Незалежності (Площад на Независимостта) в украинската столица Киев, превърнал се в главен щаб на проевропейските протести, с които започна руската инвазия в страната и откъсването на п-в Крим – бел. www.Advocati.org).

Б: А това не е „Антимайдан“, нали?

Б: Не мога да кажа – навярно към есента ще се случи. Очевидно е, че в сегашната ситуация не можем да получим разрешение за друго място. Затова алтернативата е или Марьино, или неразрешени действия – и това е всичко.

К: Между другото, на този ден има и много други митинги.

Б: Те специално подадоха 11 заявления [за разрешаване провеждането на митинги] – защото много се притесняват. Рейтингът им се разколебава – 85%, но започва да се разколебава. 11 заявления, подадени защо ли?

Б: И тук е историята с момчето от случая с пл. Болотний – изведнъж го осъдиха на 3 години. Това акт на сплашване преди шествието ли е?

Б: Не мисля, че това е заради шествието. Това е цялостната инерция на репресии и страх от улични протести. Трябва да отбележа нещо парадоксално. Социолозите стабилизират разклащащия се рейтинг на Путин. Стабилизация? Стабилизират. Може да се забележи – помислете – изведнъж една такава всенародна любов, почти като към Ким Чен Ун! Защо хората плащат за шествията на черносотниците? В края на краищата, ние всички знаем, че те дойдоха там за пари...

К: Не само – но по заповед.

Б: Защо? Мога да ви кажа защо.

Б: Хората не вярват в 85%?

Б: Не е там въпросът. Работата е в това, че хората не вярват, че съществува реална заплаха за Майдана; мислят си, че всичко това е лъжа. И те осъзнават, че всичко е едно изкуствено раздуване и задкулисие. И точно защото това е задкулисие, си казват: Платете ни за задкулисието. Съгласни сме да играем вашия жалък задкулисен театър...

К: Наистина ли така мислиш?

Б: Убеден съм.

К: Каква е мотивацията? Струва ми се, че на хората, които ходят на митинги за пари, им е все тая на какъв митинг ще отидат.

Б: Ако хората чувстват реална заплаха за любимия лидер, че ще дойдат и безплатно.

К: Има и такива, които са идейно обвързани. Лично познавам такива – които ходят с удоволствие.

Б: Има. Но те не са много. И все пак, нека да изясним: заплахата не е „кървав Майдан“, а е „Антимайдан“ и реакционни сборища от черносотници. Това е истината.

К: ...Опаковани с георгиевски панделки (раирана в тъмно жълто и черно лента, използвана при военните ордени в Царска Русия и превърнала се в днешни дни в един от великоруските националистически символи – бел. www.Advocati.org)?

Б: Изобщо – кошмар!

(...)

К: Вие слушате радиопредаването „2015“. Гост в студиото е Борис Немцов. Предаването водят Ксения Ларина и Виталий Дымарский. Темата е антикризисното шествие, което ще се проведе на 1-ви март, неделя.

Б: Резултати от нашата анкета. На нашия въпрос: „Ще отидете ли на антикризисното шествие?“ от гласували почти 1'200 души, 1'150 (което е 71%) отговориха „Да“.

К: Това е добре!

Б: Забележително, много добре!

Б: Почакайте. Можете да наддавате за това колко хора ще дойдат, 100 хил.?

Б: 100 хил. звучи добре.

К: А кой е автор на концепцията, както се казва? Та, кой е авторът? Виждаме „пролет“, „трибагреник“ – като символи; посланието „Весна идет! Весне дорогу!“ (Идва пролет! Пролетна пътека!) Кой е авторът на тези позитивни послания?

Б: Честно, харесва ли ви това?

К: После ще ти кажа, Боря!

Б: Така. Името „Весна“ (Пролет) е от мен. Одобриха го нашите другари, колеги от опозицията и т.н. Второ – листовката я направиха хората на Навальний – конкретно тази листовка.

К: А защо националното знаме? Струва ми се, че опозицията за първи път използва като свой главен символ националния флаг. Не си спомням по-рано това да е правено. Права ли съм?

Б: Така е – ако изключим акциите в Деня на руското знаме, когато мен ме арестуваха.

К: Да, спомням си.

Б: 22-ри август. Тук, на Арбат ние също носехме знаме. Полицията на Путин реши, че това е криминално деяние – да носиш националното знаме на Русия – тогава ме вкараха в затвора. Тогава те не разбраха, че аз всъщност имам право да нося руското знаме. За мен това е знаме и аз не съм го обругавал. Това беше всичко. Делото беше през нощта, в 03:00 ч. сутринта ми раздадоха правосъдие...

К: В Деня на руското знаме те арестуваха заради това, че носиш руското знаме?

Б: Точно така! Тогава полицията с някаква брутална диващина разкъса руското знаме. Не се шегувам – те просто разкъсаха знамето на парчета...

Б: Може би това е анти-руска акция?

Б: Очевидно полицията дойде отнякъде, не знам – може от „Ислямска държава“ да са дошли, не знам.

К: Да се ​​върнем към сегашното знаме.

Б: Лично за мен, Ксения, това знаме е символ на свободата. Когато защитавах Белия дом през 1991 г. (Белый дом России – сградата на Министерския съвет в Москва, която през 1991 г. се превърна в главен щаб на съпротивата срещу реставрацията на СССР – бел. www.Advocati.org), аз го защитавах под трибагреника. Ако си спомняте, когато победихме хунтата – тази същата днешна хунта, а не онази, за която клоуните говорят – тоест хунтата на ГКЧП (Государственный комитет по чрезвычайному положению (Държавен комитет по извънредните ситуации) – самопровъзгласил се орган на СССР, който в периода 18-21.08.1991 г. се опитва да спре разпадането на СССР – бел. www.Advocati.org), тогава над Белия дом се издигна трибагреникът. Това е – за мен това знаме е много близко, лично и символизиращо свободата. Аз наистина не разбирам защо нашият символ на свободата трябва да бъде предаден в ръцете неговия противник?

К: Тогава нека изпеем Химна.

Б: Не, това няма да е химн. Това е друга история. Още веднъж – това знаме е знамето на освобождението от ГКЧП и комунизма. Химнът е сталинизъм (първоначално приет на 01.01.1944 г., химнът на Русия – с идентична мелодия и променян според конюнктурата текст – остава същият от времето на СССР при Сталин до днес – бел. www.Advocati.org). Ние сме подредена страна и имаме различни герои – те са за различни неща. Това е химнът на Сталин. Впрочем, аз бях един от малкото народни представители, които гласувахме категорично против сталинския химн. Нещо повече – дори организирах кампания за събиране на подписи срещу сталинския химн. Тогава „срещу“ се изказа дори – Царство му небесно – патриарх Алексий II; също Александър Солженицин, следван от Родион Щедрин, Майя Плисецкая и много други хора, културни дейци. Но Путин беше непреклонен и този химн остана. И тъй като ние имаме много мистична държава, както знаете, с това се започна всичко. Не можеш да ме накараш да пея съветския химн, под чиито акорди се избиха милиони хора в ГУЛАГ (от Главное Управление ЛАГерей – Главно управление на [наказателните] лагери при НКВД, представляващо държавен орган в СССР за управление на системата от „работнически лагери за изправителен труд“, които от 30-те до 60-те години на ХХ в. се превръщат в основен инструмент за политическа репресия, неподвластна на Правосъдието – бел. www.Advocati.org)!

Б: Имам организационен въпрос. Защото всички ние все теглим ли теглим... Листовки върху листовки, но всеки се пита милион въпроси: Къде да отида, как да отида?

Б: Правилен въпрос. Значи, вижте. Ние трябва да стигнем до метростанция „Братислава“ или до станция „Марьино“. По-добре до „Братислава“ – от там е по-близо.

К: А какво става, ако внезапно... Ако затворят метростанцията? И друг път са го правили...

Б: Нищо няма да затворят. Да кажа още веднъж – това е огромен квартал, а линията на метрото работи нормално. (В действителност днес, когато беше насрочено вече превърналото се поради убийството на Немцов в траурно шествие, се случи тъкмо това – затвориха метростанцията и подстъпите към района – бел. www.Advocati.org) Ще бъде неделя. Добре е да се дойде на „Братислава“ към 14:00 ч. Освен това ще намерите например в web-сайта на радио „Эхо Москвы“ един банер със зелени петна и надпис „Весна – антикризисный марш“ (Пролет – атикризисно шествие). Щракнете – там е показана точна карта.

Б: Или на web-сайта...

К: Vesna.today

Б: Или на web-сайта, или във Facebook. Изберете събитие „Антикризисный марш „Весна“ (атикризисно шествие „Пролет“). После потърсете пресечката на ул.ул. Новомарьинская и Белореченская. Всичко е много просто, не може да се обърка. В допълнение – наши доброволци ще бъдат на изхода на метрото и ще показват накъде да тръгнете. Тъй като наоколо ще има доброволци, няма от какво да се страхувате. Между другото – в пощенските кутии на жителите от кв. Марьино сме пуснали около 100 хил. листовки, указващи къде да отидат. Каним жителите Марьино отделно и смятаме, че това е много хубаво. В метростанциите ще се разпространяват листовки, включително и утре. В 02:30 ч., щом се съберем на ул. Белореченская, ще тръгнем към ул. Перерыв покрай градската градина Артем Боровик, за да стигнем до ул. Любинская.

К: Наистина, голям маршрут!

Б: Мисля, че това ще отнеме около час и половина. А ние имаме разрешени 4 часа, за да завършим. Мероприятието е разрешено. Столична община и полицията са длъжни – подчертавам, специално на тях говоря – задължени са да обезпечат безопасността ни. Ние сме платили данъци за това. А според Закона за масовите мероприятия, ако същите са съгласувани, всички въпроси относно сигурността са в прерогативите на общината и полицията. Ние, разбира се, ще имаме собствени отговорници за сигурността, както обикновено правим, за да се защитим от провокатори и т.н. Ето защо събитието е напълно безопасно. Няма нужда да се страхувате, че нещо ще ви се случи. Нищо няма да ви се случи. Елате, поканете своите близки, роднини, семейство, любими, нелюбими – всички!

К: Но все пак, Боря, кажи в каква ситуация ще считате мероприятието за успешно?

Б: Колкото повече хора дойдат, толкова по-силно ще се чуят нашите искания и толкова по-успешно ще бъде шествието. Аз нямам прогнози. Ние никога не организираме мероприятията си извън Садового кольца (вътрешна околовръстна магистрала, заобикаляща широката централна част на Москва – бел. www.Advocati.org). Нямам представа за оценката сега. Мога да кажа, че полагаме усилия хората да дойдат въпреки цензурата. Разпечатани са милион от тези листовки и вече са раздадени повече от половината. Специално в кв. Марьино не се раздават по улиците, а директно по пощенските кутии. Работят много доброволци. Работят успешно. Доста активно се рекламираме и в internet, особено във Facebook, но не само. И ако се съди по начина, по който хората даряват пари за организацията на събитието, мога да предположа, че ще има много хора. Аз нямам Рейтинг: 3 хил., 40 хил., 50 хил. ... Нека ви кажа колко души са били на предишни събития.

К: Последната ви акция е „Шествие на мира“.

Б: Това се случи през септември. В „Шествието на мира“ се включиха 40-50 хил. души.

К: Това е много важно и според мен значимо събитие, което се осъществи успешно.

Б: Да, имаше дива истерия в медиите на Путин! Невероятни провокации и гнусотии се извършиха там...

К: Тогава заляха с лайна Андрей, а след това и Макаревич...

Б: Да, Андрей и всички нас, разбира се! Въпреки това имаше много хора. А преди почти година осъществихме още една акция – през март миналата година – тогава дойдоха около 50 хил. души. Разбира се, ние искаме да дойдат повече, но колкото дойдат, толкова.

Б: Искам да внеса една корекция. Ти каза 14:30 ч. – това е началото на шествието.

Б: Да, участващите трябва да дойдат по-рано – например в 13:45 или в 14:00 ч. Там хората ще се съберат, ще общуват... Мисля, че ще бъде точно на време, ако дойдете в 13:45 ч.

К: Мога ли да кажа какво ме смущава?

Б: Да?

К: Аз съм объркана от прекаления позитивизъм в цялата тази дейност; от тази еуфория и почти победно чувство от последните 11-12 години – с влечение към протестни действия, као например събирането в „Белия кръг“ (наименованието на едно от протестните движения в Русия – бел. www.Advocati.org). Днес всичко това се случва на фона на кървавата война, която води страната ни; на фона на умиращите хора; на фона на това как човек умира в затвора – имам предвид Надежда Савченко (украински военен пилот, 33-годишна, заловена от проруски сепаратисти и предадена на Русия по обвинение за убийството на двама руски журналисти в Източна Украйна; призната като национален герой в Украйна и избрана за народен представител във Върховната Рада и за член на украинската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа – бел. www.Advocati.org). На фона на всичко това ние казваме, че това е антикризисно шествие; казваме „Пролет“, „Иде пролет! Пролетен път!“ Имам чувството, че неглижираме този ужасен кървав фон. Та въпросът ми е: Сигурни ли сте, че сте избрали верния тон?

Б: Разбирам те. Ксения, аз не съм голям социален психолог. Първо да кажа за Надежда Савченко. Разбира се – това, което се случва в момента, е бедствие. Лена Масюк отиде при нея и знам, че много правозащитници бяха там. Лекарите, експерти казват, че тя може да умре в рамките на няколко дни – аз не разбирам каква е тази кръвожадност у Путин, бих казал дори садизъм. Защо е нужно всичко това – улици и площади в съседни страни се кръщават на името на Савченко и в крайна сметка омразата към Русия става толкова голяма! Знам, че г-дин Путин беше призован и от властите в Германия, не само от Порошенко. Надежда Савченко – не забравяйте – беше първа в списъка на партия „Батьковщина“, а Тимошенко беше втора, не първа. Тя сега е народен представител във Верховната рада на Украйна.

К: Това е народното събрание.

Б: Да, това е част от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа – тя е човек с положение. Обвиненията, които й се предявяват, са от една страна чудовищни, а от друга страна – недоказани. Освен това, след молба за промяна на мярката за неотклонение в „домашен арест“, но режимът дори на това не е съгласен. Имам чувството, че те просто искат Надежда да умре. Защо казвам това? Ние ще имаме една колона в подкрепа на Надежда Савченко. Както знаете, с това се занимава Марк Фейгин. Ще има отделна колона. Имате създадена страница във Facebook. Темата е свързана със защита на човешките права; и с освобождаване на политическите затворници – това е едно от исканията на шествието – между другото едно от най-важните.

Сега, по отношение на тона. Аз не съм социален психолог. Но са ми казвали, че хората отиват с голямо нежелание на панахида.

К: Защо „панахида“? Искаш да кажеш, че Шествието на мира беше панахида?

Б: Там всички бяхме много весели.

К: Но беше ясно срещу какво сме се събрали.

Б: И сега също е ясно. И от тогава, за съжаление, няколко хиляди души са загинали. Броят на жертвите е почти 6 хил. Просто хората все още трябва да бъдат оптимисти и заредени с оптимизъм. Да, съгласен съм, че темата е мрачна, съгласен съм, че всяка антивоенна демонстрация е кървава борба за живота на хората. Но също така вярвам, че ако ние призовем хората да дойдат унило и песимистично, тогава решимостта на всички ще отслабне. Ако дори организаторите не са в състояние да водят хората с оптимизъм и ентусиазъм, че ще успеем, че нашите искания ще бъдат чути и изпълнени – тогава какво да кажем на обикновените граждани? Те ще кажат: „Да, ние ще отидем, но защо трябва да ходим?“ Това всъщност е основният въпрос, който ни задават: „Господа, вие отивате на шествие, ние също ще дойдем, ако мислите, че е необходимо. Но какво ще се промени?“ Отговорът е този: „Ако има много хора, нещата ще се променят.“

К: Но вие искате да промените всичко с едно шествие. Имате толкова много искания...

Б: Ксения, аз не искам да лъжа. Путин е експерт по лъжите – той е патологичен лъжец. Аз не искам да лъжа. Искам да кажа истината. Шествието може да промени положението в полза на мира. Шествието може да отрезви Кремъл. И постепенно – не едно шествие – ние можем да обърнем политическия курс. Постепенно.

Б: Колко участници в шествието могат да доведат до този обрат?

Б: Ако заявилите, че ще участват, дойдат наистина 100 хил. и повече...

Б: Това е достатъчно?

Б: Това ще бъде удар за тях. Мога да ви кажа, че вие, Виталий, разбирате – 100 хил. в кв. Марьино – това е шок, тотален шок. Те използват пари, използват и медиите; изхарчиха повече от 100 млн. рубли (това е минимална оценка на похарченото) за изродското черносотно шоу, в което изпърдяха 30-35 хил. души... Ако ние (ние, разбира се, няма да плащаме на никого), ако съберем 100 хил. души – това ще е абсолютен шок. Те могат да излъжат. „Анатомия на протеста“ може да показва и разказва всякакви глупости à la „Госдеп“ (съкратено от Государственный департамент (Държавен департамент) – наименованието на руско политическо ток-шоу – бел. www.Advocati.org) за „бисквитки“, могат да плющят пълни глупости до края на живота си – но 100 хил. биха били важен сигнал за промяната. А онези 86%, които са стъкмени от...

К: Абсолютно, те плашат хората.

Б: Всичко това ще се разпадне като прах – и знаете ли защо? Защото е построено върху лъжи. Всичко това е лъжа. Ето защо ние настояваме за час; хайде, нека насрочим дебат между мен и Путин; ама само между нас двамата! Нека започнем, например, с един прост въпрос: Защо руските войници загиват и вие, като главнокомандващ, г-дин Путин, се отричате от тези войници и лъжете, че те не воюват? Ние виждаме техните общи гробове. Виждаме гробовете в Кострома; виждаме ги в Псков; виждаме ги в Нижни Новгород, където съм работил като управител. Защо вие, като върховен главнокомандващ, се отричате от собствените си войници? Нима можете при това да носите правото да сте върховен главнокомандващ? Защо лъжете, че там няма наши тактически оръжия? Вие имате споразумение с Минск, г-дин Путин, в което сте записали, че ще разположите „Торнадо-С“ в Минск. Знаете ли, че „Торнадо-С“ е най-съвременна система за залпов огън – която е на въоръжение само в руската армия от едва 2012 г.? А вие сте подписали споразумение с Минск! Разбирате ли?

Откритата и нормална позиция, когато хората чуват истината, прави на прах всичките тези 86%. Точно така, Виталий, нас ни няма в телевизията. Точно така! Защото, когато стане ясно, че всичко е лъжа – включително и всичките рейтинги – тогава хората ще се осъзнаят и цялата власт ще се разпадне на прах.

К: Между другото, това е причината според мен сравнението със стадиона Лужники да е некоректно. Тъй като във времето на Лужники по телевизията имаше открити дебати. Тогава беше време на гласност и телевизията беше доста по-различна. Спомнете си – това е много важно.

Б: Първо, съгласявам се, че историята никога не се повтаря два пъти. Разбира се, ние – и аз не крия това – опозицията се намира под огромен натиск.

К: Всички са смачкани... Хората биват очерняни. Човек трябва да е много силен, за да изтърпи всичко това. Мога да кажа по собствен опит. Аз съм човек, нали? Когато започнат да те наричат „пета колона“, предател – задържам всичко в себе си, разбира се, много трудно, но въпреки това трябва да издържим! Вижте, истината е по-силна от всичките им разузнавателни служби, всичките им „анатомии на протеста“, всичките лъжи, които изливат. Истината е стопроцентова.

В: Нека гласуваме. Имаме още един въпрос. Според вас кои са исканията, които са по-важни днес: приемането на антикризисни мерки или прекратяването на войната?

Б: Виталий, извинете ме, но прекратяването на войната е основната антикризисна мярка. Вижте, причините за кризата са очевидни. Те са добре известни и се повтарят през цялото време. Спадът в цените на петрола не е фатален, тъй като $60 е съвсем нормална цена. Втората причина е агресията на Путин срещу Украйна и – като резултат от това – санкциите. Санкциите бяха наложени след агресията на Путин и след като той започна войната в Украйна. Следователно, прекратяването на войната означава и вдигане на санкциите.

К: Не съм съгласна с теб. Всичко, което казваш, Боря, е правилно, но надигащото се усещане от този кошмар, омразата и жаждата за кръв, която днес залива общество – ето какво ни причини войната! И това милитаристично напомпване по телевизията...

Б: Аз съм съгласен с това на 100% – той е, който стиска властта до истерично оглупяване. Но той не само стиска властта – той също така озлобява украинците, набира огромен брой наивни хора и ги праща да умрат там. Известно ви, че рационалното обясняване на истерията е доста трудно. Неговият рейтинг се разклаща...

В: Истерията изобщо не е рационална.

Б: Не, при него е абсолютно цинична и рационална. Той превръща „Останкино“ в набирателен пункт. И ако попитате роднините на жертвите в тази война: Защо брат ви, съпругът ви, приятелят ви отидоха във войната? Ще отговорят, че той видял по телевизията, че нацистите са завзели Украйна; видял как разпъват [на кръст] детенце в Славянск; видял как бандеровци (наименование на украинските националисти от времето около Втората световна война; наименованието продължава да се използва в руската пропаганда и до днес – бел. www.Advocati.org)...

К: ...Продават органите на пленници...

Б: ...той е видял това не можеше да търпи, и затова е отишъл във войната. И това е цинично. Това е подстрекателство към омраза – по този начин те тласкат към смърт тези наивни хора, преследвани като пушечно месо. И пращат тези хора в Донбас, и там ги избиват. И на всичкото отгоре Путин няма да понесе никаква юридическа отговорност за това; няма да понесе последствията, ако ще 3 млн. човека да загинат като войници. Защото те са... доброволци!

К: Те всичките са на почивка.

Б: Да, те са на почивка!

В: За съжаление предаването е към края си... Нека бързо да обявим резултатите [от анкетата].

К: Нека към края да кажем още веднъж за шествието...

В: Резултати: 8,6% смятат, че антикризисните мерки са най-важните; 91,3% са на мнението на Немцов, според когото трябва да спрем войната.

Б: Е, слава Богу!

В: И ако ми позволите да прочета едно SMS-съобщение, което получихме от наша слушателка от Свердловская област: „Аз съм на 60 години. Сама отгледах 3 деца. 25 години трудов стаж. пенсия 6'876 рубли – цената на живота ми. Моите най-добри години прекарах докато оцелявам. Искам да живея и работя в свободна и демократична Русия. И самият Путин да си отиде.“

К: Скъпи приятели, моля, напомням отново – 1-ви март в неделя от 14:00 ч. елате на метростанция „Братислава“. Там ще ви посрещнат прекрасни млади хора... учтиви – които ще ви насочат към началната точка на маршрута.

Б: Красиви млади хора, да, доста точно.

К: Благодаря ти, Боря!

Б: Благодаря и аз! Елате непременно.