www.Advocati.org

Към нормалните хора в Прокуратурата, ДАНС и МВР: Не слугувайте на тези мутри!

Абсурдните „сензационни разкрития“ на адв. Мондешки за записите на негови разговори с градските съдии Янева и Ченалова по-скоро опозоряват и уличават тримата в допълнителни престъпления, отколкото да „доказват“ липса на данни за престъпления в проведените разговори. Христо Иванов предлага нашата Прокуратура да потърси помощ за справяне със случая от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК.

(08.11.2016) Христо Иванов, бившият министър на правосъдието, публикува на 01.11.2016 г. в 16:12 ч. в своя Facebook-профил обръщение към „нормалните хора в Прокуратурата, ДАНС и МВР“ със заглавие „Прокуратурата да се сезира – втори участник в Яневагейт потвърди автентичността на записите!“. Поради особената му актуалност за Съдебната система, представяме обръщението в цялост:

„Адв. Мондешки, който не можа да бъде намерен от ВСС (Висшия съдебен съвет) и Прокуратурата, за да разкаже дали е участник в разговора със съдиите Янева и Ченалова, е предпочел да се срещне по същата тема с Петьо Блъсков и е дал интервю, в което потвърждава автентичността на записите от аферата Яневагейт. Преди това тяхната автентичност беше потвърдена и от Ченалова, а третата участничка – Янева – пред ВСС казала, че не си спомня, но не е отрекла.

Да повторим – никой от тримата замесени не отрича, че това, което чухме, действително е казано от тях, а двама го признават изрично.

Наред с това експертиза, изготвена от „Биволъ“, също потвърди автентичността на записите. ВСС се позова на експертиза на ПРБ (Прокуратурата на Република България), която установявала манипулации, но без да се уточни дали тяхното естество е такова, че да води до промяна на смисъла на казаното.

Имаме ново, поредно обстоятелство, потвърждаващо автентичността на записите, публикувани от „Биволъ“, поради което отново призовавам Прокуратурата да се сезира направи сериозна проверка на съдържащите се в записите твърдения, като вземе мерки, които да гарантират, че ще бъде изключено влиянието на всички заинтересовани от изхода на проверката лица, включително – на главния прокурор. За независима проверка призова и ЕК на две места в доклада си от януари 2016 г. и вероятно това ще е и основен критерий за оценка на напредъка в следващия доклад, както и централна тема в доклада на специалната прокурорска проверка.

Разбира се, целта на цялото упражнение на Блъсков със „спонтанното“ самопризнание на Мондешки (надлежно размножено през всички други отвори на Пеевската отделителна система) е да се обори съдържанието на разговорите. Мондешки твърди, че тримата с Янева и Ченалова са се разбрали да си говорят „измислени истории“ като идеята им била „да се говорят неща, които могат да звучат достоверно, хиперболизирано и как да кажа – пикантно за определени хора.“ Така произведените записи щели да бъдат „застраховка“ за Янева и Ченалова, „гаранция, че ако проблемите им продължат, записите могат да послужат, да се използват. В записите използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да е окаже проблем вбъдеще“.

Фактически, адв. Мондешки се опитва да ни убеди, че с наивността на семинарист от планинско село е приел да участва в подготовка за изнудване чрез злепоставяне на хора на властови позиции. Това са самопризнания, които нашата Прокуратура може и да не успее да превърне в обвинителен акт, но са съвсем достатъчни, за да му се отнемат моментално адвокатските права.

Впрочем, това е вече пореден опит за спектакъл в същото направление. Преди няколко седмици в ПИК излязоха други записи, на които Ченалова разговаря с врачка и това трябваше също да убеди публиката, че всичко чуто дотук (за поръчката за опраскване на Борисов, за проявеното съчувствие в нарушение на служебните задължения към Янева от Цацаров и Георги Колев) е жълта фалшивка. След като първият опит се оказа безуспешен, последва нов – Борисов обяви, че записите се произвеждат серийно в студио. Сега следва ход с Мондешки, който с помощта на Блъсков развива премиерското съчинение за звукозаписното студио в домашни условия. Всички тези напъни издават сериозно безпокойство.

Втората цел е да бъда омаскарен аз и „кръгът Капитал“. Мондешки твърди: „По-късно Ченалова ми каза, че е говорила с определени хора, спомена Христо Иванов и близки до Прокопиев, че ако им даде нещо интересно срещу Борисов, Цацаров и други, то тези хора щели да й помогнат по някакъв начин. Искаше да се върне в Съдебната система. Тогава каза, че ще им предостави записите. Аз бях против, но тя бе решила. Помолих я да не ме замесва. После знаете какво се случи. Вероятно същите хора са й казали да предаде записите на сайта „Биволъ“. Всъщност Мондешки съобщава това, което Прокуратурата не разбира вече няколко месеца – записите злепоставят Борисов и Цацаров, което налага да се разследва в тяхната посока.

Декларирам готовността си да съдействам по всякакъв начин на проверка на съдържанието на записите и на твърденията на Мондешки в това интервю, включително дали съм разговарял с Ченалова, дали съм бил в състояние да й помогна и дали съм го направил (като се има предвид, че тя беше уволнена по мое предложение за дисциплинарно наказание). Готов съм да предоставя трафични данни и всичко друго необходимо. За целта обаче трябва да има сериозна проверка на съдържанието!

Приемам, че Прокуратурата трябва да провери дали записите са произведени така, както описва Мондешки. Но доколкото интервюто и записите са достъпни за всички и са отворени не само за прокурорски интерпретации, Прокуратурата не може да игнорира това, което здравият разум навежда.

1. Защо Мондешки в този момент е решил така публично да се опозори (защото интервюто не го спасява, а закопава)?

2. Твърде много от разказаните от Янева неща, които тя твърди, че непосредствено е преживяла, съвпадат с реалните събития – основно разговорите й с Цацаров, Колев, Узунов и други членове на ВСС, а вероятно и SMS-ите и Viber-съобщенията. И нищо чудно! – когато човек се застрахова пред хората, от които зависи, той не приказва измислици, а се осигурява с реално компрометиращи ги факти. Обратното би означавало, че тримата са имали за цел не да се спасяват, а да се злепоставят сами себе си. И най-интелигентното същество в цялата конфигурация е кучето.

3. Да не говорим, че в записите се съдържат и други самоинкриминиращи твърдения, като изнасянето на папки и пр., които изобщо не се вписват в Труп-ния сценарий.

Разбира се, както отбелязва и ЕК, проверката на Прокуратурата, за да е убедителна за обществото, трябва да е свободна от всякакви съмнения за влияние от заинтересованите лица. Затова главният прокурор Сотир Цацаров трябва да намери начин да се отстрани. Наред с това, като допълнителна гаранция за обективност, е необходимо Прокуратурата да се обърне към Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК, която провежда специализираната прокурорска проверка у нас и да поиска активизирането на схемата за менторство към Службата, при която прокурор/и от друга страна-членка работят като ментори – в случая на българския прокурор, който ще извършва проверката. Подобен подход се прилага от Службата в момента в Гърция и би бил добра гаранция за ефективност.

И, накрая, момчета, по-сериозно! Разбирам нервността ви, че идват двата доклада, че всички опити за размиване на мониторинга и специалната проверка на Прокуратурата се провалят, че този сюжет не изчезва, а все се връща да ви преследва, че пропагандната ви машина произвежда все по-малко въздействие, че ако изгубите Мондешки като адвокат, губите важно звено за контрол на останките на КТБ (Корпоративна търговска банка), че никой не е сигурен в пазарлъците за нов председател на ВАС (Върховния административен съд) и членове на бъдещия ВСС, а това води до хаос и прочее, и прочее. Но със сигурност можете повече от това! Вярвам във вас, както казва Юнкер на Борисов :)

И две думи към нормалните хора в Прокуратурата, ДАНС и МВР – палачинката ще се обърне, по-скоро рано, отколкото късно, а накрая изобщо ще изпадне от тигана. Не се позорете да слугувате на тези мутри!