www.Advocati.org

Доц. д-р Кристиан Таков беше удостоен като „Човек на годината“ за 2017 г.

Доц. д-р Кристиан Таков беше почетен посмъртно като „Човек на годината“ за 2017 г.. Изразяваме удовлетвореност от споделеното разбиране за приноса му за развитието на българското общество.

(16.10.2017) Eкипът на www.Advocati.org номинира (посмъртно) доц. д-р Кристиан Таков като „Човек на годината“ за 2017 г. – защото отдаде последните дни от своя живот на битката за справедливост и демокрация; защото никога не се примири с корупцията и задкулисието; защото учеше студентите си на съвременно право; защото нито веднъж не позволи рутината и инерцията да подведат ума му; защото беше пример – не само за юрист, но за гражданин и общественик.

(11.12.2017) След огласяване на номинациите и резултатите от селекцията „Човек на годината“ за 2017 г. стана ясно, че доц. д-р Таков (номиниран освен от екипа на www.Advocati.org, също от Виктор Хазан) е удостоен с една от 6-те специални награди „За цялостен принос“, със следните мотиви на Журито (в състав: адв. А. Кашъмов, Б. Петкова, адв. Д. Михайлова, К. Величкова, д-р К. Кънев, Н. Цекулова, съдия П. Петков, Т. Ваксберг, Я. Гечев, Я. Тавание): „Кристиан Таков е български юрист и университетски преподавател, доцент по гражданско, семейно и търговско право. Той почина през лятото на 2017 г. след дълго боледуване. От 2012 до 2017 г. е съветник на президента Росен Плевнелиев по правни въпроси. Доц. Таков бе един от любимите преподаватели на студентите в Софийския университет. За това свидетелства подписката, подкрепена от над 4'000 души с искане зала в Университета да бъде кръстена на негово име. Дори и в последните месеци на живота си, въпреки заболяването, Таков използва позицията си, за да говори за проблемите в Съдебната система, в Законодателната власт, в банковата и образователната система, в медиите. Неговата голяма кауза през последните години беше Реформата в Правосъдието“.

„Пазете правото. Включително и от закона“ – каза Кристиан Таков в известната си реч пред абсолвентите от Великотърновския университет на 05.07.2014 г.

Изразяваме удовлетвореност от споделеното разбиране за приноса на доц. д-р Кристиан Таков за развитието на българското общество.