www.Advocati.org

НБУ почете посмъртно доц. Кристиан Таков, наричайки аудитория на негово име

НБУ почете посмъртно доц. Кристиян Таков, като нарече на негово име аудитория; след отказа на СУ „Св. Климент Охридски“ да стори същото, независимо от набраната петиция и широкия обществен отзвук.

(07.11.2018) Нов български университет (НБУ) почете посмъртно доц. Кристиян Таков, като нарече на негово име аудитория 207 в корпус 1 на Университета и изложи публично част от личния му архив, предоставен на висшето училище от негови близки. Събитието е по инициатива на Департамент „Право“ и съвпада с рождения ден на доц. Таков, който днес би навършил 53 години, ако беше сред нас.

4'208 души (от които 25 преподаватели и 687 студенти от Юридическия факултет (ЮФ) на СУ „Св. Климент Охридски“) поискаха в петиция да бъде наречена аудитория на негово име – в памет на непримиримия му стремеж към действителна Съдебна реформа, ярката му следа в ЮФ, гражданското му поведение при масираните протести по време на кабинета „Орешарски“ през 2013 г. и след това, до кончината му на 11.07.2017 г.

ЮФ отклони предложението с 12 гласа „против“ при 3 „за“ и 4 „въздържал се“. „Досега такова нещо не е правено“ – цитира основния аргумент Симеон Георгиев (студент, присъствал на заседанието на Факултетния съвет). „Аргументът в полза на отхвърлянето не беше формулиран изрично, но можеше да се изведе от многобройните изказвания“ – допълва журналистката Татяна Ваксберг, инициатор на петицията, според която няколко пъти във Факултетният съвет се повтаряло, че инициативата „разделя факултета“ и „раздира душата“ на гласуващите, защото ги карала да избират между доц. Таков и други заслужили юристи (без да се посочват и предлагат такива).

„Вие ни заплашвате с по-висшестоящ орган!“ „Вие си имате работа с юристи!“ „Това е заплаха!“ – цитира Ваксберг част от членовете на Факултетния съвет в отговор на заявената от присъствал на заседанието студент готовност да обжалва постановения отказ пред Академичния съвет на СУ (в качеството му на висшестоящ орган).

Предложението отклонява и Академичния съвет, но този път под формата на своеобразен „мълчалив отказ“ – при 5 гласа „за“ и 5 „против“, като останалите не изразяват „на глас“ своята позиция и гласуват „въздържали се“ (което се разглежда като липса на достатъчен брой гласували „за“ приемане на предложението и то следователно се отхвърля, макар гласуващият орган да се е дистанцирал максимално от прякото изразяване на мнение по поставения въпрос).

„Това досега не е правено.“ „Изпълнявате желания на „протестъри“ и „окупатори“, доц. Таков не би искал подобна чест“ цитира част от аргументите студентът Георгиев.

„Скъпи приятели, отсреща имаме хора, които наричат честността „наивност“, (...) които не разбират, че нещо може да се прави не за пари, а за идеал“ – цитира думи от речта на юриста от 10.11.2013 г. пред протестиращите студенти журналистката Александра Маркарян, участвала днес в откриването на Аудитория „Доц. Кристиан Таков“ в НБУ.

През пролетта на 2018 г. НБУ получи и личния архив на Кристиан Таков (като дарение от дъщеря му Галя, майка й Боряна Мусева и майката на юриста Галя Йончева). Архивът съдържа документи от научната, преподавателската, служебната и обществената дейност на юриста – илюстративни и аудио-визуални материали, книги (всички подпечатани с личния му екслибрис, а някои от тях и със саморъчни бележки и допълнения по тях), записки по Основи и История на правото (Въведение в правото; Римско право), по Гражданско право (История и Теория на гражданското право, Търговско, Вещно, Облигационно и Финансово право), Наказателно право и др. Всички те ще се съхраняват в Университетския архив на НБУ.

„Един ден някой студент ще се обърка от материалните белези на признанието и ще разправя, че учи в университета „на Кристиан“ – представя си Ваксберг, – ние с вас ще знаем, че това не е съвсем вярно, но аз лично не бих се намесвала да поправям грешката.“

От Екипа на www.Advocati.org благодарим на НБУ и на всички, подкрепили петицията!